torstai 10. marraskuuta 2016

Lisätyöt - näkemiin elämä?

Mulle aukesi mahdollisuus saada lisätunteja toisesta työpaikasta ja aloin heti tässä pohtia miten minun kannattaisi näitä työvuoroja vastaanottaa.

Mulla on kolmivuorotyö eli vapaapäiviä ja vapaata saattaa olla ihan milloin vaan. Koska mun päätyö on kokoaikatyötä on vapaa-aika kuitenkin sen puitteissa rajallista.

Lisätyöt tulisivat heidän tarpeen mukaan, mikä ilmeisesti on suurta tällä hetkellä ainakin. Ja joko sieltä aina tarjotaan tarvittaessa minulla vuoroa, tai laitan heille päin päivät ja ajat jolloin olen käytettävissä ja he katsovat tarvitsevatko mua silloin töihin.

Parhaassa tapauksessa saisin päätyöstä vapaina viikonloppuina hommia lisätyöstä, jolloin kuukauden tulot nousisi ihan mukavasti kun lisät on viikonloppuisin aikas mukavat.

Pelkään vaan että ajanko itseni loppuun jos tälle tielle lähden. En vielä tarkkaan tiedä minkälaisia vuoroja he mulle tarjoaisivat, mutta saattaa olla että houkutus on liian suuri kieltäytyä jos vain aikataulut yhtään sopivat. Varsinkin viikonlopputunnit on liian arvokkaita kieltäytyä.

Toisaalta olisi kyllä kiva saada extrapalkkaa varsinkin nyt velkojen maksuprosessin aikana, joten ehkä sitä hieman vähemmällä vapaa-ajalla elää jonkin aikaa kun on selvä päämäärä tiedossa.

Keikkatyötä saattaa tarjota myös vanha työpaikka - riippuu ihan minkälainen tilanne siellä on.

Verotetaanko muuten lisätyöstä erityisen paljon? Jääkö siitä sen verran käteen että se kannattaa?

-Neiti Nuukalija

p.s. Mun äiti on ihan superhuolissaan jo nyt että mulla ei ole mitään elämää budjetoinnin ulkopuolella. Hänen mielestään ei voi vaan pennit pyöriä mielessä - mikä varmaan kuvaa mun tämän hetkistä motivaatiorunsautta aika hyvin :D

7 kommenttia:

  1. Eikö lisätyön veroprosentti ole 40%? Tämän voi ohittaa, joko perustamalla toiminimen tai sitten tietysti samalla työnantajalla keikkaillessa voi vain nostaa kokonaisveroprosenttia. Jos kyseessä on kaksi eri työnantajaa, niin kyllähän se lisätyön verotus on aika kovaa.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa tosi joustavalta joten mua kyllä houkuttelisi tuollainen työmahdollisuus. Toki jaksamisen puitteissa! Tai sit jos työstä aiheutuu paljon lisäkustannuksia tyyliin työmatkat on tosi pitkät tai lisätyön takia ei jaksa ite kokata ja tulee ostettua paljon kalliita aterioita, niin niitä kannattaa tietty vähän laskea.

    Verot menee sun kokonaisansioiden mukaan eli paljon tienaat yhteensä. Sinäänsä ei ole mitään väliä tuleeko tulot päätyöstä vai sivutyöstä. Jos maksat sivutulosta liikaa ennakkoveroa niin saat sitten ne liikaa maksetut takaisin veronpalautuksina. Voit myös pyytää verotoimistosta päätyölle ja sivutyölle omat verokortit joissa on sama veroprosentti, jolloin ei sit tuu maksettua liikaa veroa ennakkoon.

    Eli kyllä se työnteko kuitenkin kannattaa :) Toki sun veroprosentti nousee sitten korkeammaksi jos tienaat enemmän, mutta niin nousee nettotulotkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Hyvä kuulla että verotus ei ole ihan mahdoton sitten :)

      Saa nähdä miten tota keikkaa pukkaa kun tuntuu että ole nyt ykköstyössäni koko ajan :)

      -Neiti Nuukailija

      Poista
  3. Sivutuloverokortti on vain sitä varten, ettei henkilön tarvitse käyttää omia aivojaan ja miettiä maksanko tarpeeksi veroja ettei vaan tule paljon mätkyjä.

    Itse olen mm. samalla verokortilla ja samalla prosentilla tehnyt töitä neljässä eri firmassa samaan aikaan. Säädin vaan koko vuoden tulot sen verran korkealle ettei kaikkien eri firmojen maksama yhteissumma ylitä sitä.

    Kuten aiempikin kirjoitti, niin ei siitö sivutyöstä loppujen lopuksi makseta yhtään sen enempää veroa kuin on tarve. Eli kokonaistulomäärä ja kokonaisveromäärä sen ratkaiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Kiitos tiedosta :) Kyllähän se hassua olisi jos ei saisi tehdä työtä muuta kun yhdessä paikassa ilman että siitä sakotettaisi verotuksessa.

      -Neiti Nuukailija

      Poista
  4. No siis itse kun aloitin kesällä 2012 lisätyöt niin sen piti olla vain silloin tällöin-juttu. Mutta sitten keikkaa alkoikin pukata yhtämittaan enkä kehdannut/raaskinut sanoa koskaa ei, koska rahanhimo oli valtava ja mietin että kyllä sitä ehtii sitten työpäivän jälkeen elää. Uhrasin neljä kesää sille duunille, mutta ne harvat vapaahetket ja -päivät käytinkin sitten tarkoin, koska ne olivat niin kallisarvosia. Meitsin kakkostyö oli sesonkityötä ja siksi sainkin marraskuu-huhtikuu-akselin levätä normaalissa arjessa, joten sekin saattoi autta aina aloittamaan uuden työkesän. Syksyisin olin kyllä niin poikki että p*rkele, mutta se että kaikki tienattu raha oli mennyt joko säätöön tai velkojen maksuun oli niin hieno saavutus että en vaihtaisi pois. Kokeilin sekä korkeaprossaista sivuverokorttia, jolloin palautukset olivat ihan huimat ja niinä vuosina sain joulukuussa hyvän könttäsumman säästöön, ja sitä että tilaan verotoimistolta samalla prossalla toisen kortin jolloin, työmotivaatio oli korkeampi koska massia tuli heti niin paljon käteen ja sitä kautta säästötilille.

    Neuvoisin että kokeile nyt ihmeessä vaikka puoli vuotta ja katso kuinka poikki (ja kunka paljon tienaat!) Ja kokeile myös miten saat muun elämän mahdutettua työpäivien puitteisiin. Sitten pidät pitkän kesätauon ja pohdit syksyllä uudestaan, että pitäiskö taas. :)
    Näin neuvoo Femppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä neuvo! Ja meinaan juurikin noin tehdä. Kokeilla ja katsoa :) Nyt pitää vaan saada keikkailu mahtumaan oman työn ohelle niin eiköhän se siitä!

      -Neiti Nuukailija

      Poista