maanantai 24. lokakuuta 2016

The Plan

Tänään olisi aika avata minun suunnitelmaa miten aion tulla oman elämäni miljonääriksi.

Minulla ei todellakaan ole tällä hetkellä varallisuutta tai pääomaa. Asun vuokralla ja minulla on lainaa ja velkaa muistuttamassa menneisyyden virheistä. En puhu kuitenkaan isoista lainoista onneksi. Käyn velka osuudet tarkemmin läpi toisessa postauksessa. Kokonaisuudessaan olen siis kuitenkin miinuksen puolella.

Miten tästä siis ponnistetaan taloudelliseen riippumattomuuteen? Ei ainakaan helposti taikka nopeasti. Alkuun tarvitsen päättäväisyttä, pitkämielisyyttä, säästäväisyyttä ja aikaa. Paljon aikaa.

Tällä hetkellä taistelenkin lähinnä aikaa vastaan. Laadin budjetin ja pitäydyn laaditussa budjetissa. Mutta ajan täytyy kuitenkin kulua jotta budjetti tulee toteutettua ja raha säästettyä. Ehkä tämä on vain alkuinnostusta kun aika vain matelee ja muutosta ei vielä luonnollisestikaan tapahdu tai ainakaan näe. Puhutaan kuitenkin hieman reilusta vuodesta kunnes saan itseni velattomaksi.

Suunnitelmani onkin noudattaa joiltain osin amerikkalaisen "talousgurun" Dave Ramseyn oppeja. Dave on laatinut "vauvan askeleet" joilla pääsee rikkaaksi. Koska Dave on amerikkalainen ja siellä monet asiat ovat erilailla, ei näitä askelia pysty suomalainen nuukailija toteuttamaan 100 %:sesti. Eikä tarvitsekaan.

Pääpiirteittäin Daven opit menevät näin: säästä pieni hätävara, eli  1000€ (tai dollaria). Toiseksi kokoa velat pienimmästä isoimpaan ja ala maksamaan velkoja hurjalla intensiteetillä pienimmästä suurimpaan. Näin rahamäärä kasvaa kuin lumivyöry kun maksettujen lainojen osuudet saa aina lisättyä seuraavaan lainan maksuun ja lopulta rahaa on käytettävissä paljon kun viimeistä ja isointa lainaa maksetaan. Dave ei muuten lue asuntolainaa tämän vaiheen maksettaviksi.

Kun "kaupalliset lainat" on maksettu, on aika kasvattaa hätävarasäästöjä niin, että hädän keskellä sinä ja perheesi pärjäätte 3-6 kk pelkästään näillä rahoilla.

Lopulta Dave neuvoo maksamaan asuntolainan nopeasti alta pois (15 vuotta max) ja sitten laittamaan tiettyjä prosenttiosuuksia tuloista eläkesäästöihin, lasten koulutuksiin yms. Nämä ovat sitten enemmän niitä amerikkalaisia tapoja. Lopulta olet törkeän rikas ja voit antaa rahaa pois kuin vettä vaan.

Tämä Ramseyn kaava on minullakin muokattuna käytössä. Meinaan aluksi säästää 800 euroa hätävarana ja sitten listata lainat minun mielestäni järkevimpään järjestykseen. Aluksi makselen nopealla tahdilla pois puhelimen ja tietokoneen jotka joskus ostin "fiksusti" osamaksulla. Yyh.

Sitten vuorossa olisi auto ja opintolaina. Auto ensin, koska sillä on suurempi korko ja käsittelykulut. Opintolaina on noin tonnin autoa pienempi laina, mutta sen kuukausierä on huomattavasti pienempi ja korko tosiaan parempi, joten sen maksaminen saa odottaa auton maksun.

Kun olen velaton, joka tapahtuu toivottavasti reilun vuoden päästä, on aika kartuttaa hätävaraa. En ole vielä päättänyt mikä on sopiva määrä, mutta valtavaa 6 kuukauden hätävaraa tuskin teen. Sitten alan säästämään ensiasuntoon huolella. Minulle ei ole tietoakaan milloin ostan asunnon ja mistä, mutta ehkä viiden vuoden päästä minulla jonkilainen aavistus jo on. Tavoitteena on säästää asuntoon 10-40 % omarahoitusosuus. Sitten vain asunnon ostoon ja kerryttämään pääomaa sijoituksia varten. Tässä vaiheessa voisi hätävarasäästöt nostaa sinne 6 kk. Nyt mennään jo hyvinkin 2020-luvun paremmalla puolella. Olen silloin n.30-vuotias, eli minulla on silloin hyvinkin aikaa vielä nauttia ja jatkaa leikkimistä raha-asioilla.

Mutta nyt tarvitsen vain aikaa, paljon aikaa.

-Neiti Nuukailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti