perjantai 4. joulukuuta 2020

Baby Step 3

Aikanaan kerroin blogissakin seuraavani Amerikkalaisen talousgurun Dave Ramseyn 7 babysteps- ohjelmaa. Olen ollut matkan aikana "Dave-ish" eli hänen oppejaan suurin piirtein noudattava. Ramsey tosin itse sanoisi, että olen siis mennyt omia askeliani ja luullut että tiedän paremmin mikä toimii ja mikä ei :D

Joka tapauksessa, askeleet on seuraavanlaiset:

1. Kerrytä 1000 euron minipuskuri hätätilanteita varten

2. Maksa kaikki velat pienimmästä suurimpaan gazellin intensiivisyydellä. Asuntovelka saa jäädä tässä vaiheessa.

3. Kerrytä 3-6 kuukauden menot kattava täysi Hätävara puskuri.

4. Sijoita 15% tuloista eläkettä varten

5. Säästä lasten korkeakouluopintoja varten rahat

6. Maksa asuntolaina etuajassa (mutta viimeistään 15 vuodessa)

7. Ole rikas, anna, lahjoita, jatka sijoittamista ja elä mukavasti


Askeleet tulee tehdä yksi kerrallaan järjestyksessä, kunnes olet saavuttanut askeleen 3 kokonaan. Tämän jälkeen askeleet 4,5 ja 6 tehdään yhtä aikaa kunnes ne ovat hoidossa ja pääsee askeleelle 7.

Sain kaikki "kulutusvelat" eli muut kuin asuntolainan maksettua syyskuussa 2020. Olen edelleen "Dave-ish" eli menen omia polkujani kunnes totean ne toimimattomiksi. Tällä hetkellä olen askelleella 3 ja tavoitteeni sen suhteen on saada kuuden kuukauden menot kattava puskuri säästöön. Tähän puskuriin en koske ellei kyseessä ole hätätilanne tai mikään muu vaihtoehto ei ole mahdollinen.

Laskin, että 6 kkden menot kohdallani tarkoittaa 7300e puskuria. Minulta uupuu 1920 euroa jotta tämä olisi kasassa. Puskurin olen pistänyt Norwegianin säästötilille, jossa se kasvaa pienen pientä korkoa ja on ns. ulottumattomissa ja unohduksissa, sillä en sitä käyttötililläni näe. Tässä vaiheessa talouden matkaani en ole huolissani siitä, että käyttäisin rahat hölmösti tai sellaiseen mihin se ei ole tarkoitettu.

Tavoitteena on saada täysi puskuri kasaan kesäkuuhun 2021 mennessä. Toivottavasti jo aikaisemmin. Ainoastaan puskurin tyhmältä kuulostava summa häiritsee. 7300 on mielessäni jotenkin keskeneräinen. en kuitenkaan halua laittaa puskuriin seisomaan liiallisesti rahaa, sillä ennemmin laitan kaiken ylimääräisen sen jälkeen sijoituksiin, jossa se kasvaa korkoa. Tuo summa on kuitenkin sen verran iso ja yläkanttiin laskettu, että jos minulle tulisi oikeasti hätä ja tulot loppuisivat, eläisin sillä varmasti sen puoli vuotta ja enemmänkin.

Kun puskuri on kassassa, alan tosissani sijoittamaan. Jos haluan ikinä taloudellisesti riippumattomaan tilanteeseen, on sijoittaminen aloitettava tosissaan asap. Sijoitussuunnitelmani on osta ja pidä, eli sen vuoksi koen ison puskurin tärkeäksi, että en koskaan joudu tilanteeseen että joutuisin myymään sijoituksiani hädän iskiessä.

Koitan ilmoittaa blogissa kun täysi emergency fund on kasassa ja pääsen sijoittamiseen kiinni.

- Neiti Nuukailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti