keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Joulu - kulutuksen juhlaa

Kaupan hyllyt täyttyvät glögistä ja joulusuklaasta. Postilaatikosta tipahtaa mielin määrin mainoslehtisiä suurista joulutarjouksista. Kinkkua, lohta, laatikoita, manteleita... Joulukuu on luultavasti kaikkein kallein kuukausi ruokaostoksien ja tietenkin lahjojen suhteen koko vuodessa.

Onnistuuko joulumielen saavuttaminen ilman mieletöntä kuluttamista ja shoppailua? Sen yritän tänä vuonna selvittää.

Meidän perheellä on ollut jo pitkään sopimuksena että emme ostele lahjoja ihan vaan lahjojen ostamisen takia. Olemme kaikki jo aikuisia eikä kenelläkään ole vielä omia lapsia, joten sitäkään kautta ei tule joululahjat niin suureen rooliin joulussa.

Lahjojen sijaan koitamme edes yhtenä päivänä joulupyhistä kokoontua vanhempiemme kotitaloon ja juhlia joulua hyvän ruoan ja yhteisen tekemisen parissa. Aika usein jouluun kuuluu esim. palapelin kokoaminen yhdessä.

Vaikka yhteisenä sopimuksena onkin ns. lahjaton joulu, yleensä sitä aina kaikille jotain kivaa tai hyödyllistä hankitaan ja kaikki saavat edes yhden paketin avata. Tänä vuonna ostimme yhteistuumin hieman "isompia" lahjoja eli lahjojen osuus omassa budjetissa jää aika vähäiseksi.

Lahjoihin menee itsellä seuraavasti rahaa:

äiti: 17,50€
isä: 24,8€
veli : 7,4€
veli : 10€
sisko: 50€
veljen vaimo: 20€

yht. 129,7€

Ruoka taas itselle tulee suhteellisen edulliseksi sillä äitini joululahja kaikille on hänen tekemän joulupöydän ja se on sen verran runsas että siitä syödään useampi päivä.

Minulta puuttuu siis enää kolme lahjaa ja siinä omat joulun tuomat kustannukset sitten ovatkin. Olen päättänyt nyt kiertää kaikki ostoskeskukset sun muut vastaavat kaukaa jotta jouluinen kulutushysteria ei tartu muhun edes vahingossa.

Tulevan joulun meinaan "sinking fundata" elikkä aloittaa heti tammikuussa laittamaan 15€ kirjekuoreen ja sitten ensi jouluna minun ei tarvitsekaan budjetoida jouluun sen erityisemmin rahoja sillä tuolta kuoresta löytyy kaikki mitä ensi jouluun tarvitsen.

Tuoko joulu teidän budjetteihin tai talouteen suurenkin loven? Miten te varaudutte joulukuun tuomiin lisäkustannuksiin?

-Neiti Nuukailija

6 kommenttia:

 1. Lahjat veljelle & vaimolleen, veljenpojalle ja varmaan myös äidille & mummolle, rahaa meinasin käyttää kenties satasen verran, polttoainekustannukset joulun reissaamisesta on varmaankin absurdisti hyvin samaa luokkaa. Avokille teen joulusapuskat valmiiksi kun on aamuvuorossa aattona töissä, joku pieni lahja odottamaan. Joku 150€ + polttoainekulut voi olla lähellä joulun kokonaiskustannuksiksi, maksan suoraan Debitillä kun sen verran on yleensä tilillä varattuna tällaisiin kertaluontoisiin menoihin, tai sitten Visalla ja siirrän siten maksun tammikuulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisi mun tavoitteena että tilillä olisi sen verran rahaa kertynyt että voisi huoletta ostaa lahjoja eikä se vaikuttaisi joulukuun tai alkuvuoden rahatilanteeseen sen kummemmin :)

   Monilla tosiaan menee polttoaineisiin tai matkustamiseen rahaa joulun alla. Mulla onneksi asuu perhe lähellä ja olenkin joulun vapaapäivät kotona nauttimassa juhlasta :)

   Poista
 2. Lahjoihin taitaa mennä keskimäärin 250 €, ruokiin 0 € (kutsu muiden pöytiin) ja bensaan ehkä 50 €. Aika se perus summa mitä muinakin vuosina.

  Joulu tulee joka vuosi, joten erityisemmin siihen en ole säästänyt, joulukuun menoissa summa toki on otettu huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupöytä (varsinkin ilmainen sellainen) on kyllä yksi joulun kohokohta! :D

   Ja sepä se, joulu tulee joka vuosi ja aina jopa samaan aikaan, eli se ei ole millään tavalla yllättävä meno. Tämän takia itse meinaankin kerryttää joulubudjetin vuoden aikana niin ensi jouluna on koko palkka käytettävissä johonkin muuhun. :)

   Poista
 3. Tuo sinking fund kuulostaa hyvältä! Joka vuosi joulu muka yllättää kuluillaan, niin voisi olla ihan paikallaan tuollanen varautuminen. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, varsinkin jos lahjoihin ja jouluvalmisteluihin menee paljon rahaa voisi vuoden mittaan kerrytetty rahasto olla aika hyvä ratkaisu. Voin vain kuvitella paljon rahaa menee lapsiperheillä ensinnäkin lahjoihin, ruokaan, matkustamiseen ym.

   Pitää raportoida vuoden päästä miltä tuollainen sinking fund onnistui :)

   Poista