perjantai 9. joulukuuta 2016

Ai niin se ammattijärjestö!

Hupsista! Olin kuitenkin yhden rahareiän unohtanut vaikka vasta innoissani latelin täälläkin että koko budjetointi on hallussa eikä mikään enää meikäläistä yllätä.

Yllättipä sittenkin. Nimittäin ammattijärjestön jäsenyysmaksut. Ja työttömyyskassamaksut.

Liityin oman alan ammattijärjestöön nyt ihan loppusyksystä kun tilanne omassa työpaikassa hieman herätti siihen että en ole vieläkään saanut aikaiseksi liittyä järjestöön vaikka se on ollut to do-listalla jo pidemmän aikaa.

Työpaikkani tilanteen ratkaisin sillä että irtisanouduin ja vaihdoin työpaikkaa mikä lopulta oli täydellinen ratkaisu minulle.

Järjestön jäsenyys kuitenkin jäi ja unohtui sen siliän tien kunnes törmäsin tähän Kuusivuotissuunnitelman postaukseen jossa pohdittiin mm. työttömyyskassaa ja liittoja. Muistin että ainiin, olenhan minäkin ammattiliiton jäsen.

Menin heti katsastamaan tarkemmin maksuja ja niiden määriä ja löysinkin nykyisen maksukauden viitenumeron johonka pitäisi nyt ensimmäiset maksut pistää.

Törmäsin heti hankaluuksiin kun sivuilla oli vähän ristiriitaista tietoa siitä miten jäsenmaksut pitää itse laskea ja maksaa, mutta toisaalta siellä luki että työnantajalta pyydetään palkkatiedot ja sen takia lasku saattaa viivästyä. Olin "ehkä" saattanut unohtaa myöskin päivittää liiton omiin tietoihin tämän työpaikkamuutoksen, eli en tiedä onko niillä minkäänlaista tietoa tämän hetkisistä tuloista sun muista.

Laitoin sitten konttorille viestiä ja kyselin miten päin homma toimii ja lähden sitten tarkemmin laskelmoimaan ja budjetoimaan näitä kuluja. Ensimmäisen maksukauden eräpäivä on tammikuun alussa ja silloin maksan jäsenmaksut loka-joulukuulta.

Työttömyyskassaan liityin samaan aikaan, mutta siitä en löytänyt sitäkään vähäistä tietoa, eli en tiennyt onko se jokin lisäerä mistä minun tulee huolehtia vai lähteekö se suoraan palkasta vai miten.

Ihanan auttavainen jäsensihteeri vastasi heti seuraavana päivänä sähköpostiini ja kertoi miten homma toimii. Työttömyyskassa kuuluu siihen samaan maksuun joka tulee olemaan suunnilleen 35€ kuukaudessa ja lasken itse tarkan summan kolmen kuukauden välein. Jäsenmaksut maksetaan siis neljä kertaa vuodessa aina tammikuussa, huhtikuussa, heinäkuussa ja lokakuussa. Vuodessa jäsenyys kustantaa n. 420€.

Toivottavasti tulevaisuudessa ei tulisi hirveästi muita yllättäviä säännöllisiä laskuja. Näistä selvitään kyllä huolellisella budjetoinnilla.

-Neiti Nuukailija

6 kommenttia:

 1. Kun luit Kuusivuotissuunnitelman jutus, niin ajattelitko, että voisit vaihtaa hieman halvempaan ammattijärjestöön? Vai onko se järjestö juuri se syy,miksi siihen haluat kuulua? Kun esimerkiksi se ytk maksaa 118€ vuodessa ja ytk-yhdistys sen 17€(?) ja yhdistyksen kautta saat kaikenlaisia etuja, joita ammattijärjestötkin antaa.

  tp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa mietin kyllä. Varsinkin nyt kun laskin paljon tuo lysti kustantaa vuositasolla.

   Suhtaudun siihen vähän kaksipiippuisesti sillä jos johonkin järjestöön kuulun, niin se on ehdottomasti tuo missä nyt olen. Ja tuo maksu vaihtelee tulojen mukaan, sillä se on se reilu prosentti bruttotuloista.

   Ainut miksi asiaa pohdin on se, että en tiedä tulenko ikinä tarvitsemaan koko järjestöä. Olen onnekseni alalla josta ei ikinä lopu työt. Ei ainakaan minun elinaikani aikana. Olen hyvä työssäni eli en usko että päätyisin tilanteeseen jossa en saisi töitä vaikka niitä olisi tarjolla.

   Ainut mitä en voi ennustaa on onnettomuudet ja sairaudet jotka voivat viedä työkyvyn. Saanko silloin joitain muita tukia eli onko työttömyyskassa taikka liitto silloin suureksi avuksi?

   Alaltani löytyy paljon yrityksiä joissa saattaa lakiapu tulla tarpeeseen, mutta tunnen itseni sen verran hyvin että mieluummin irtisanoudun ja lähden pois sellaisesta tilanteesta jos muu elämäntilanne sen vain sallii.

   Ajattelin kuitenkin kuulua liittoon niin kauan kunnes olen sen tuomasta avusta riippumaton. Ehkä tämä on vähän sama asia kuin autovakuutus: niin kauan kun mitään ei tapahdu on sen maksaminen ärsyttävää. En kuitenkaan haluaisi maksaa turhaan turhasta jos voin olettaa että kaikki tulee menemään suunnitelmieni mukaan seuraavat 5 vuotta.

   Äh, onpa kinkkinen juttu!

   Poista
  2. Omasta kokemuksestani sanoisin, että mieti ja puntaroi tarkkaan millä alalla olet töissä. Onko irtisanomisia minkä verran? Tuleeko riitoja? Jos olisin itse tällä hetkellä YTK:n jäsen, en varmasti olisi lähtenyt riitelemään entisen työnantajani kanssa, koska olisin itse joutunut maksamaan oikeudenkäyntikulut.

   Paljon olen miettinyt jäänkö oman ammattiliiton jäseneksi oikeusprosessin jälkeen, mutta todennäköistä on, että niin kauan kuin työskentelee tällä alalla kuin minä, lakipalveluja tullee tarvitsemaan... Että ehkä maksan sitten mielummin korkeampaa jäsenmaksua.

   Poista
  3. Kiitos kommentista! Omalla alalla on onneksi koko ajan työtä tarjolla ja jos kohdalle sattuu mätä omena voi paikkaa vaihtaa ns. lennosta. Tein siis jo valintani ja ammattijärjestö sai nyt jäädä toistaiseksi. Toivottavasti en kadu päätöstä myöhemmin.

   Poista
 2. Liiton jäsenyydestä voi olla etua myös joissain vakuutusmaksuissa (alennusta vuosimaksuista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, noihin kaikkiin etuihin tuli tutustuttua aika pintaliitoisesti. Päätin nyt kuitenkin että liityn vain työttömyyskassaan ja järjestö saa nyt jäädä pois.

   Poista