sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Tein lisää velkaa.

Heippa taas pitkästä aikaa.

Kuten otsikosta näkyy, tein kesäkuussa valinnan, jonka takia velkataakkani kasvoi 3000 eurolla ja tämän lisäksi imi kaikki puskuri ja sinkingfund rahani kuiviin.

Kysessähän on siis (minulle) uusi auto ja lainamuoto autorahoitus...
Kyllä, vaikka viime autolainan maksamisen jälkeen vannoin täällä bloginkin puolella että autolainoihin en enää koske, niin vuosi myöhemmin tässä sitä taas ollaan.

Hyviä syitä uuden auton hankinnalle oli muutamia, mutta ei ehkä mitään sellaista minkä takia auto olisi pitänyt ostaa juuri nyt, eikä esim. 9 kk päästä kun olisin voinut ostaa auton ilman lainaa. Mutta autokuume ja kesälle suunnitellut autoilureissut vievät voiton ja hankin auton nyt. Maksan autosta toki nyt enemmän kun maksan ainakin seuraavat puoli vuotta lainarahasta korkoja ja lainanhoitokuluja. Mutta onpahan ainakin motivaatiota maksaa laina nopeammin pois niin loppuu "ylimääräisestä" maksaminen.

Tässä nyt kuitenkin nämä omat syyni auton vaihtoon:

- auton ajokilometrit (340k ja bensakone)
- auton ikä (13v)
- auton jatkuvat huoltoreissut (tammi-kesäkuuvälillä huoltoihin meni reilusti yli 500e)
- auton älytön kulutus (keskikulutus huitoi väliä 7,9-9,2 l/100km) ja pidin tästä tosiaan tarkkaa kirjaa melkein 4 kk kun en uskonut auton omaan kulutusmittariin. Kaupunkiajoa on minulla suhteessa todella vähän.
- auton tilanpuute. Koira mahtui juuri ja juuri takatilaan tarpeeksi mukavasti, mutta sitten kaikki muu tila olikin vähissä.

Plus muita hieman "pinnallisempia" syitä toki oli useampia...

Uuden auton myötä tuli myös paljon käyttömukavuuksia, kuten vakionopeudensäädin ja automaatti-ilmastointi. Auton kulutus on melkein puolet vähemmän. Meinaan jatkaa edelleen kulutuksen seurantaa ainakin muutamat kuukaudet niin todennan tämän itselleni vielä. Kilometrejä on huomattavasti vähemmän ja auto on vuosimallia 2011. Eli vaikka velkaa tulikin olen hankintaan tyytyväinen. Velan ottaminen tuntui minulta ajatuksenakin jo pahalta, varsinkin kun olen ikäänkuin yrittänyt noudattaa Dave Ramseyn oppeja joissa velkaa suurempaa syntiä ei ole... Mutta lopulta ajattelin sen niin, että uuden auton hankinta olisi joka tapauksessa edessä, ja mietin vain sitä olenko valmis maksamaan enemmän siitä, että saan auton käyttööni heti. Ja vastaus oli lopulta kyllä. Enkä halunnut vaihtaa autoa sellaiseen joka ei miellyttäisi minua ja jota en tyytyväisesti voisi ajatellakaan pitäväni esim. viittä vuotta.

Maksoin tililtä suoraan 3000 e ja annoin vanhan auton vaihdossa pois. Näiden lisäksi velkaa otin sen 3000e. Puskuri tuli siis nollille, mutta sitä on jo kesäkuun palkan tulon jälkeen täytetty ja elokuussa kaikki lomarahat menevät automaattisesti puskuritilille.

Tavoitteena olisi maksaa auto pois mahdollisimman nopeasti. Todella tiukalla budjetilla tämä onnistuisi jo tämän vuoden loppuun mennessä, mutta annan itselleni vähän siimaa ja tavoittelen loppumaksun tekemistä viimeistään helmikuussa 2019.

Olen edelleen sitä mieltä, että velan ottaminen tällaisessa tilanteessa on tyhmää toimintaa. Koitin ajatella asiaa kuitenkin oman elämäni kannalta ja tosiaan tällä kertaa täysin tietoisena siitä, että maksan nyt tästä "huvista" ylimääräistä ihan vain sen takia että en malttanut odottaa että olisin säästänyt tuon 3000e. Viimeksi kun auton ostin minulla oli käsirahaa kirjaimellisesti 0 euroa eikä mitään ajatustakaan siitä mitä autolainan ottaminen merkitsee. Tein myös aika hätäisen valinnan auton suhteen, kuten huomaa jo siitä, että kaksi vuotta auton ostamisen jälkeen olin tässä tilanteessa.

No niin, kommentteja odotellessa...
ps. muuten on mennyt noin niinkuin budjetillisesti hyvin :D

-Neiti Nuukailija

4 kommenttia:

 1. Kyllähän tuo 340k kilometriä on jo aika vakuuttava luku ja ehkä pikkuhiljaa aikakin vaihtaa uudempaan :D Toki olisi ihana ostaa kaikki aina suoraan käteisellä, mutta en pidä velkaa suurena syntinä, jos syntinä lainkaan. Se on vain yksi asia, josta maksaa vähän ylimääräistä, mutta jos velaksi ostettu asia on sen arvoinen, niin miksipä ei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tähän minäkin päädyin. Toivottavasti pitäydyn nyt omassa maksusuunnitelmassa ja maksan auton mahdollisimman pian pois! Eipähän kummittele sitäkään vähää!

   Poista
 2. Mielenkiintoinen blogi, laitan seurantaan :) Jos yhtään lohduttaa täällä on myös yksi ahdistuksen aihe autolaina, mutta toisaalta on ihana ajella varmalla autolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, täytyy myöntää että vaikka autolainaa ei ole ollenkaan kiva maksaa, niin olen kyllä täysin siemauksin nauttinut uudella autolla ajamisesta!

   Pitääpä tulla vastavierailulle sun blogiin!

   Poista