tiistai 20. kesäkuuta 2017

Asuntomarkkinat!

Vakityöpaikan saatuani olen alkanut toden teolla suunnittelemaan asunnon ostoa. Mielessä pyörii n. 20 erilaista vaihtoehtoa jotka olen tällä hetkellä karsinut muutamaan  järkevään vaihtoehtoon.

huom. esitietoina sanottakoon että minulla on tällä hetkellä kämppis ja asun vuokralla josta maksan 314e/kk. Vuokrasopimus on tehty tämän vuoden loppuun. ASP tilillä on tällä hetkellä 450,21€. (heh)

Asunnon oston ajankohtaa olen pohtinut näin:

1. Aloitan syksyllä asuntojenmetsästyksen ja pankeissa kerjuukierroksen. Jos asuntoa ei vuoden vaihteeseen mennessä ole löytynyt (tai lainaa ei ole herunut) asun väliaikaisesti vuokralla niin kauan kunnes sopiva asunto löytyy. Toivottavasti mahd. lyhyen aikaa.

2. Aloitan heti raivokkaan ASPin kerryttämisen, ja kun on 10 000 € kasassa lähden tosissani lainaneuvotteluihin ja asunnonmetsästykseen. Tuo kymppitonni olisi kasassa kahden vuoden aikana, ehkä puolestatoissa vuodessa. Tämä tarkoittaisi että olen tämän vuoden loppuun vuokralla tässä ja sen jälkeen vielä toisen vuoden vuokralla jossain muualla (en ole varma kämppikseni jatkosta tässä).

Asuinpaikan sijainnistakin on muutama vaihtoehto jota pohdin

- Ostaisin asunnon joka on lähellä työpaikkaani (pyöräilymatka). Työpaikkani on erään maalaiskunnan keskuksessa. Pieni paikka ja "kuolemassa". Asunnot ovat tuolla edullisia ja paikka on kaunis ja rauhallinen joten asuinpaikkana ei mikään huonoin mahdollinen. Autosta en kuitenkaan pystyisi luopumaan sillä kaikki elämä ja iso osa palveluita on tässä lähikaupungissa jossa nyt asun. Myös kaverit ja perhe asuu automatkan päässä. Asuntojen hinnat pyörivät 30 000-90 000. Kerrostaloyksiön saa tuolla 30k€.

- Ostaisin asunnon tästä isosta kaupungista. Tästä on n. 20-30 min työmatka autolla sillä julkisia ei yksinkertaisesti kulje vuorotyöläisen aikatauluilla tuonne työpaikkakunnalle. Tässä kaupungissa on kuitenkin kasvukeskuksia ja suht laajat jatko-opiskelumahdollisuudet, joten tulevaisuutta on näin asuntosijoittamisen kannalta. Asuntojen hinnat ovat 50 000-120 000 niistä oman kokoluokan asunnoista. Ja kerrostaloista tosiaan saa tuolla 60k ihan kivan yksiön tai pienen kaksion.

Sitten asumismuodon pohdinta:

- Järkevä vaihtoehto olisi kerrostalo yksiö tästä kaupungista. Yksiö tai kaupunkielämä ei vain oikein nappaa joten luultavasti jos kerrostaloon päädyn olisi se keskustasta vähän irti ja kaksio.

- Eniten kuitenkin houkuttelee rivitalokaksio kaupungista tai sieltä työpaikan läheltä. Siistit rivitalokaksiot ovat 110k -140k.


Olen iskenyt silmäni yhteen "täydelliseen" paritalonpuolikkaaseen. Sen verran järki vielä pakottaa päätä että en ala sopimaan näyttöä sinne kun aikataulullisesti tämä on kaikista huonoin mahdollinen hetki lähteä rakastumaan asuntoon. Mutta aktiivisesti katselen kyllä asuntoja. Saa nähdä mihin tämä tästä muotoutuu, mutta toivottavasti voin vuoden sisään sanoa jo olevani asunnonomistaja!

-Neiti Nuukailija

6 kommenttia:

 1. Ei liian kallista asuntoa. Se syö kaiken sijoitusvarallisuuden eli tulevaisuuden varallisuuden. Ostamalla edullinen asunto ja sijoittamalla samalla saa ihan ilmaisen hajautuksenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Onkohan jossain laskuria millä voisin katsoa minkähintaisia asuntoja mun kannattaa katsella.

   Itse olen jotenkin ajatellut että maksaisin asumiskustannuksia max 25 % tuloista. Eli kaikki asumiseen liittyvät kulut ja lainaerä olisi maksimissaan se 500-600e/kk. Ja tuo siis maksimi, eli sitten jäisi ainakin se 75% muihin menoihin ja sijoittamiseen.

   Poista
 2. Mä en tohon paritaloon lähtisi. Ennemmin sitten se kaksio rivitalosta. Sijoitusmielessä paras olisi ostaa edullinen yksiö hyvältä sijainnilta. Asut siinä 2 vuotta ja sen jälkeen jätät vuokralle. Saa myytyä halutessa verovapaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo paritalo jää kyllä haaveeksi vain ellei se jostain syystä ole myynnissä vielä loppusyksystä. Yksiöön en luultavasti lähde ihan jo sen takia että tulen asumaan itse siinä asunnossa näillä näkymin ainakin sen viisi vuotta. Ja koiran kanssa yksiö ja muutenkin kerrostalo ei ole kaikista houkuttelevin.

   Kiitos vinkeistä!

   Poista
 3. Ei asuntoa kasvukeskuksen ulkopuolelta,ellet aio asua siinä vähintään seuraavaa 10 vuotta.

  Ehkä asunto siitä isomman kaupungin hieman syrjältä (ei siis ihan keskudtasta). Mutta kuitenkin sellaiselta alueelta, missä asunnot liikkuvat ja vuokralaisia on mahdollista saada.

  Ja nykyisellä varallisuudellasi ei kannata ostaa liian kallista asunyoa edes kahden vuoden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en pysty kymmeneksi vuodeksi sitoutumaan asuntoon. Onneksi tämä kaupunki on sen verran iso että keskustan ulkopuolella on monia rauhallisempia alueita joista varmasti löytyy vuokralaisia tai uusi ostaja.

   Nykyisellä varallisuudella ei tosiaan mitään lukaaleja osteta. Mutta toisaalta mielummin maksaa itselleen sen viisi vuotta kuin että olisin vuokralla saman ajan.

   Poista