lauantai 11. helmikuuta 2017

Vuosibudjetti

Jokohan olisi nyt jo helmikuuta elettäessä aika syventyä viime vuoden lopussa laatimaani vuosibudjettiin.

Kyseessä on siis periaatteesa sama asia kuin kuukausibudjetti mutta tässä budjetissa olen pyrkinyt listaamaan ja budjetoimaan kaikki mahdolliset asiat joihin minulla tulee menemään rahaa vuonna 2017.  Tämän budjetin perusteella otin tavoitteeksi olla velaton tämän vuoden puolella.

Muutamia lisäyksiä olen joutunut jo tekemään. En esim. ajatellut yhtään että muuttaessa tulee ehkä vähän budjetoida uusiin huonekaluihin ja sisustukseen.

Mutta suuremmitta puheitta, here it is: *klikkaamalla isommaksi*





Vuosibudjettia päivitän aina kuukauden päätyttyä ja samalla voin vähän seurata miten vuosibudjetti pitää.

Palkkatulot olen laskenut aika alimitoitettuna, sillä jos lisätyöt jatkuvat tätä samaa mallia voi tulot nousta tuosta useamman tuhatta vuodessa. Mutta saa nähdä.

Tätä on mielenkiintoista lähteä vuoden lopulla katsomaan uudestaan. Monta asiaa on varmasti unohtunut ja jos tulee jokin isompi yllättävä menoerä voi se pilata koko vuosi budjetin kokonaan.

Reissuille ja matkoille en ole tälle vuodelle varannut yhtään ylimääräistä rahaa, mutta meinaan varmasti pari kertaa vuoden aikana käydä esim Pohjois-Suomessa joten niiden kanssa pitää katsoa meneekö rahat omista rahoista tai bensarahoista vai mistä.

Ajattelin että voisin esim. kesäkuun lopulla tehdä puolivuosikatsauksen ja katsoa onko budjetti pitänyt siihen mennessä ja onko jostain kategoriasta rahat jo "loppu".

Tykkäsin kyllä tehdä vuosibudjetin ja uskon että tulen sen aina tekemään tulevaisuudessa. Jotenkin noiden summien katsominen vuositasolla hätkähdytti ja avasi silmiä eri tavalla omiin kulutustottumuksiin. Esimerkiksi jo pelkästään velan määrä on suuri summa joka olisi minulla vapaasti käytettävissä jos en olisi velkaa koskaan ottanut. Myös ruokaan menee iso summa rahaa vuodessa ja se onkin ehkä yksi kategoria mihin pystyy parhaiten itse vaikuttamaan.

Nyt kaavioissa näkyy jo tammikuun summat lisättynä ja kohta pääsee naputtelemaan helmikuun tuloksia.

Kyllä tämä budjetointi on vaan kivaa hommaa!

-Neiti Nuukailija

12 kommenttia:

  1. Budjetointi on niin kivaa!!!

    VastaaPoista
  2. Hyvä kooste. Tarkistin, puuttuuko itseltäni jokin ilmeinen kulutyyppi. Eipä puuttunut, hyvä.
    Ilmeisesti harrastuksesi ovat melko halpoja, koiran lisäksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Muutin juuri paikkakuntaa ja maksullinen harrastus jäi sinne. Päätin että nyt tämän vuoden harrastan lähinnä töitä ja koiran kanssa ilmaista (!!) metsäsamoilua ja juoksua.

      Käsitöihin ostan lankoja kuukauden omilla rahoilla ja töistä saan edukkaasti ostettua liikunta- ja kulttuuriseteleitä joita käytän kun siltä tuntuu :) Eiköhän niillä tämä velkojen maksuun pyhitetty vuosi selvitä.

      Poista
  3. Minäkin puuhaan uutta budjettipohjaa. Tämmöinen vuosibudjetti voisi olla hyvä lisä kuukausibudjetin kaveriksi. Mietin myös, että pitäisikö ennuste tai tavoitteet huomioida jotenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Vuosibudjetista saa erilaisen otteen kun näkee asiat laajemmassa mittakaavassa. Ja erilailla pystyy noita pitkän aikavälin tavoitteitakin seuraamaan.

      Mä varmaan väsään jossain vaiheessa jonkin näköistä piirakkaa tai muuta pylpyrää missä seuraan noiden toteutumista. Jos osaan.

      Poista
  4. Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi! Itse painin samantyyppisten asioiden parissa velkojeni kanssa. Nyt olen löytänyt budjetoinnin ihanan maailman, joten toivottavasti toivoa paremmasta on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivoa on! Varsinkin sun helmikuun budjetin perusteella!! :)

      Poista
  5. Ehdotan, että laadit budjettitaulukkoosi joka kuukaudelle oman rivin ja sijoitat sille kuulle kaikki kaikki sen kuun menot. Näin näet koska mitäkin tulee maksettavaksi. Ja lasket ne sitten yhteen koko vuoden laskelmaksi.

    Ryhmittelemällä menot eri kategorioihin esim. syöminen, asuminen, liikkuminen, terveys, vapaa-aika, hankinnat (aineelliset) ja muut (aineettomat) saa helpon yleiskuvan mihin ne rahat menee. Esim. asumiseen voi sijoittaa vuokra/vastike, sähkö, vesi, kotivakuutus, taloustuotteet, asuntolainan korot. Jne. oman mielen mukaan.

    Vaurastumista ajatellen on mieltä ylentävää tehdä oma taulukko omaisuuksista, pienistäkin. Kirjaa siihen mitä omistaa: auton, osakkeet, rahastot, säästötilit, käyttötilin varat, irtaimiston ym. ja velat. Seuraamalla omaa vaurastumista, pientäkin, motivoi viilaamaan omaa kulutusta ja asettamaan tavoitteita.

    VastaaPoista
  6. Hirveästi ei vielä tuota omaisuutta ole kertynyt kun omistan autostakin tällä hetkellä lähinnä vain renkaat. Mutta pikkuhiljaa! Ja voisihan sen varallisuuden kertymisenkin aina merkata kuukausibudjettiin mikä tällä hetkellä tarkoittaisi lähinnä miinusmerkkisen numeron pienenemistä. Mutta on sekin jo jotain!

    Mulla on tosiaan niin kattava tuo kuukausibudjetti joka on lähinnä kulujen seurannan välineenä että tähän vuosibudjettiin en kuukausittaisia menoja taida laittaa. Näen ne sitten kuukausibudjetista aina ja sinne pystyn myös laittamaan ennakkoon laskut jotka ovat tulossa tulevaisuudessa. Kiitos ehdotuksesta kuitenkin !

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen budjetti, voisi itsekin tehdä samantyylisen. Eri tavalla tosiaan hahmottaa kun ajattelee vuositasolla. Kiinnitin huomiota koiran ruokakuluihin, syökö erikoisruokaa vai onko iso koira?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syö joo erikoisruokaa. Tähän mennessä on syönyt ruokaa joka kustantaa 88€/15 kg ja siihen päälle raaka liha jota syö säännöllisen epäsäännöllisesti. Ja kyseessä keskikokoinen koira joten tuo 15 kg plus lihat riittää 1,5 kk. Nyt olisi tarkoitus vaihtaa ruokaa huokeampaan mutta silti laadukkaaseen. Sitä 15 kg säkki maksaa 50€ ja siihen samat liha päälle. Eli säästön pitäisi olla ihan hyvä, kunhan se ruoka sopii tuolle.

      Poista