sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Puskuri 7300€ kasassa!!!

Palkka tipahti 20. pv tilille ja sitten alkoi tapahtumaan.

Budjetoin 20. päivä tulevan palkan aina vasta seuraavalle kuulle, eli esim. tammikuun palkka on käytössä vasta kun kuu vaihtuu helmikuuhun. Siihen asti leikin että sitä rahaa ei ole edes tilillä, ja laitan jokaisen tammikuulta jääneen sentin johonkin osoitteeseen, jotta kuun vaihteessa käyttötilillä on vain ja ainostaan tuo tammikuussa tullut palkka helmikuun budjetin tuloina. 

Tässä kuussa olin kuitenkin malttamaton. Laskin heti palkan saatuani helmikuun budjetin valmiiksi ja tajusin, että saan puskurin tavoitteen 7300€ täyteen jo helmikuun budjetissa! Alkuperäinen tavoite oli vasta kesäkuuhun mennessä jota pytyin jo joulukuussa aikaistamaan maaliskuuhun. Kyllä budjetointi on ihanaa - yksikään sentti ei mene hukkaan vaan tekee juuri niin kuin haluan :) 

Laitoinpa heti rahat liikenteeseen ja tyytyväisenä myhäilin, että täysi hätäpuskuri (Full emergency fund aka baby step 3) on nyt valmis.

Tässä kuvaa puskurin kerryttämisestä:Mulla ei ole ikinä ollut säästöjä. Minulle tuo summa tuntuu todella isolta, vaikka tiedostan toki, että tämä on vasta alkua näin varallisuuden kasvattamisessa. Lueskelin ensimmäisiä blogitekstejäni vuodelta 2016 ja mietin minkälaisissa fiiliksiä nykyinen tilanteeni herättäisi silloisessa itsessäni. Kuvittelin silloin kokevani jotain maatajärisyttävää maksaessani viimeistä velkaa pois tai saadessani puolen vuoden menoja kattavan puskurin täyteen makaamaan tilillä ilman tarvetta tai halua niihin koskea. Todellisuus on ja oli kuitenkin hieman erilainen. Taloustilanteeni on ollut niin pitkään jo tasaisen paksua ja vakaata, että kumpikaan näistä Dave Ramseyn vauvanaskelien saavuttamisesta ei aiheuttanut muuta kuin tyytyväisyyttä, turvallisuutta ja halua jatkaa taloudenhallinnan tiellä eteenpäin kohti suurempia onnistumisia. Mikä sekin oli ihan mukava kokemus. 

Puskuria pidän Bank Norwegianin säästötilillä, jonne jopa kertyy pientä korkoa (0,75%) vuosittain. Puskuri on tarkoitettu vain hätätapauksissa käytettäväksi. Jos ja kun hätä tulee ja puskurista varoja otetaan käyttöön, pitää se täydentää takaisin normaaliin heti kun hätätilanne on lakannut. Hätätapaukseksi lasken tilanteet, jotka täyttävät kaikki seuraavat asiat:

1) pakollinen

2) kiireellinen (ei voi odottaa säästämistä tai seuraavaa palkkaa)

3) yllättävä

Ajattelin, että voisin tyrkätä tuonne puskuriin jossain vaiheessa 700e, jotta saan sen tasasummaan 8000e. Mutta sillä ei ole kiirus, priorisoin muut tavoitteet, kuten sijoittamisen tällä erää tärkeämmäksi.

Seuraavaksi ylimääräiset varat siirtyvät sijoituksiin, asuntolainan lyhentämiseen ja muihin säästötavoitteisiin. Puskuriin ei toivottavasti tarvitse koskea.

-Neiti Nuukailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti