keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Dave-ish - tarina baby stepseistä lipsumisesta

Monet blogin lukijat ovat varmasti päätyneet blogiini googlailemalla Suomessa vaikuttavia Dave Ramseyn oppeja seuraavia blogeja. Tämä piti ja pitää edelleen jollain tavalla paikkaansa, vaikka en ole enää niin "kiihkouskovainen" kaikkien askeleiden osalta kuin joskus luulin olevani. Käytännön tasolla olen kuitenkin ollut lähes koko taloudellisen elpymismatkani ajan Dave-ish, eli suurinpiirtein Ramseyn oppeja seuraava.

Olen hyvin kiitollisen sille työlle, mitä Dave ja kumppanit tekevät ja ovat tehneet pitkään, en olisi tässä asemassa taloudellisesti missä nyt olen, ilman heitä.  Se, että löysin heidän selkeän ja helposti lähestyttävän ohjelman aikanaana googlen kautta, muutti elämääni ja tulevaisuuden näkymiäni todella paljon. Minulle tulee edelleen kausia, jolloin katselen Youtubesta Ramseyn videoita, mutta jokapäiväisessä arjen taloudenhallinnassa Daven opit eivät ole enää aktiivisesti mukana. Isoihin linjoihin ja tavoitteisiin Dave on kyllä suuressa osassa ollut vaikuttamassa.

Mitä häneltä saamiani oppeja edelleen sisällytän omaan taloudenhallintaani?

1. Budjetoi, budjetoi ja budjetoi. Käsitykseni budjetoinnista ja sen tärkeydestä iskostui mieleeni Ramseyn videoita katsomalla. Suhtauduin aikaisemmin hyvinkin klassisesti budjettiin, joka oli itselle ahdistava ja rajoittava asia, mitä piti tehdä vain silloin kun rahat olivat jo lopussa tililtä ja piti keksiä miten saan laskun maksettua tai auton tankattua. Ei siis mitään positiivisia mielikuvia nämä. Nykyään olen suorastaan budjetointinörtti eikä mene päiväkään kun en budjettiani vähintään vilkaise jo ihan sen nautinnollisuuden vuoksi. Olisi kiva jos kuussa olisi useampi palkkapäivä niin pääsisi useammin budjetoimaan! :)

2. Älä ota turhaa velkaa. Minulla on enää asuntovelka jäljellä. Tavoitteena onkin, että en ottaisi enää turhaa velkaa.

3. 3-6 kk puskurirahasto pahan päivän varalle. Kasasin 6 kk puskurin nopealla aikataululla kun olin saanut kaikki kulutusvelkani maksettua. Tämä järjestys on Daven oppien mukaista.

4. Laita palkasta aina vähintään 15% sijoituksiin eläkettä varten. Tämän aloitin Daven oppien mukaan heti kun olin saanut 6 kk hätävarapuskurin kasaan. Aion jatkaa tätä ja kasvattaa mahdollisesti prosenttiosuutta tulevina vuosina.

5. Maksa asuntolaina nopeammin pois. Ei minulla kova hoppu ole, mutta olisi mukava saada laina kuitattua pois max 15 vuodessa ostohetkestä. 

Mitkä Daven oppeja en enää noudata?

1. Omistan luottokortin, vaikka se on Daven suositusten vastaista. En tosin suostu maksamaan sen käytöstä korkoja. Maksan luottokortin aina kuun puolivälissä ja kuun lopussa kokonaan. Luottokorttia käytän kätevyyden ja sen tuomien etujen vuoksi, kuten vakuutus, ostoturva ja ulkomailla kortin käyttö. Tällä hetkellä kerrytän cashbackiä pari euroa kuussa ja kohta ehkä siirryn lentopisteiden kerryttämiseen takaisin. Mulla on siis Bank Norwegianin luottokortti sillä mulla on samassa pankissa säästötili jolla pidän 6kk varapuskuriani.

2. Kaikki velka ei pakosti ole turhaa velkaa. Voisin kuvitella, että jos joskus haluan ostaa jotain sen verran arvokasta. että en malta siihen säästää montaa vuotta tai sen takia kuivattaa kaikkia säästöjäni, voisin ottaa sitä varten kohtuullisen lainan. Tällaisia voisi olla esim. alle viiden vuoden lainat autoa tai muuta kulkuvälinettä varten tai esim. kattoremontti, keittiöremppa, mökkilaina yms. Sen näkee sitten. Tavoitteena on toki säästää mahdollisimman paljon etukäteen ja maksaa laina pois rivakasti, mutta lainanotto mahdollisuus on kuitenkin olemassa.

3. Elämä on elämistä varten. Tämä näkyi erityisesti siinä, kuinka hitaasti pieniä velkojani aikanaan makselin. Nykyään tämä asenne näkyy esim siinä, että vaikka 15 % sijoituksien ja muiden säästöjen jälkeen rahaa jää hieman yli, en niitä heti työnnä asuntolainaan tai sijoituksiin, vaikka se olisi kaikista "paras" vaihtoehto. Olen todennut nyt kuitenkin, että kunhan tilanne pysyy kohtuullisena, voi elämästä nauttia esim. ostamalla oltermannia x-tran sijaan, varaamalla hienomman hotellin kun pääsee reissuun, päivittämällä auton, ostamalla 100e maksavan lautapelin jne... Pienistä ja suuremmista puroista kertyy isoja summia jotka voisi niin päättäessäni säästää ja sijoittaa järkevämmin.

Kaikenkaikkiaan toteutan Dave Ramseyn askeleita suurinpiirtein ja uskon jatkavani pääpiirteiden noudattamista niin kauan kunnes totean jonkin muun tavan itselle sopivammaksi. Suosittelen ehdottomasti Dave Ramseyn askelia erityisesti niille, joilla rahat loppuvat aina ennen palkkapäivää ja joille kulutusvelkoja on kertynyt enemmän tai vähemmän.

-Neiti Nuukailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti