torstai 10. elokuuta 2017

Mitä koira kustantaa?

Pihimies kysyi kommenteissa postausta koiran pitämisen kustannuksista. Tämä oli itsellenikin mielenkiintoinen aihe, joten päätin kasata osaviittaa antavan koiran kustannusarvion.

Aluksi täytyy tietenkin todeta, että koiran kustannukset vaihtelevat suurestikin koirasta ja omistajasta riippuen. Tässä postauksessa pyrin kertomaan ensinnäkin oman kokemuksen mukaan koiran kustannukset,  "yleispätevän" koiran kustannusarvion sekä mielestäni halvimman kustannusarvion mitä voi koiran kanssa odottaa. (p.s Nyt kun sain tekstin kirjoitettua loppuun, ymmärrän, että "yleispätevän" kustannusarvion tekeminen on todella vaikeaa. Mutta ehkä tästä jotain osviittaa saa.)

Tästä se siis lähtee:

1. Hankintahinta 100-1500€

Koiran hankintahinta vaihtelee rodusta ja syntyperästä riippuen. "Normaali" rotukoiranpennun hinta pyörii siinä tonnin hujakoilla. Sekarotuisia saa toki halvemmalla ja ulkomailta tuotuna (esim. Viro) rotukoirat ovat usein edukkaampia. Kodinvaihtajakoirat ovat myös usein huokeampi ostos. Joskus uuden kodin tarvitseva koira annetaan ilmaiseksi hyvään kotiin.

Itse maksoin koirastani 1000 euroa kun ostin sen suomalaiselta kasvattajalta. Koiran hankintahinta vaihtelee parista sadasta pariin tonniin. Jos pentu ja emä kuitenkin käytetään eläinlääkärillä, ruokitaan ja madotetaan asianmukaisesti pitäisi pennun hinnan alkaa suunnilleen 300 eurosta eteenpäin. Kasvattajilla koira hintaa nostaa esim. el-kulut, sirutus, rekisteröinti ja vanhempien tutkimukset ja menestyminen sekä astutusmaksu.
2. Tarvikkeet  / varusteet  50-1000€/ n. 10 v

Pennun lisäksi uuden koiran myötä tulee tarvikekustannuksia. Koira tarvitsee pannan, hihnan, ruoka- ja vesikupin, pedin, leluja, harjan, kynsisakset, pesuaineen jne. Pentuvuotena tarvikkeita saattaa tarvita useammassa koossa koiran koosta riippuen. Ja pantoja ja hihnoja joutuu usein myös vaihtamaan ainakin muutamaan kertaan koiran elämän aikana kulumisesta johtuen.

Yksinkertaisimmillaan hihna, panta ja turkista riippuen sen hoitotarvikkeet riittävät. Kulhon saa vaikka rahkapurkista ja pedin vanhasta viltistä. Harvemmin näin kuitenkaan on, ja koirille hankitaan omia tavaroita. Koirantarvikkeita pystyy ostamaan myös halvemmalla käytettyinä.

Omalla koirallani ei ole turkissa pohjavillaa, joka tarkoittaa sitä, että turkki on maailman yksinkertaisin hoitaa (pesu pari kertaa vuodessa) mutta näin Suomen ilmastoon se on turhan viluinen. Minun tarvitsi siis hankkia pentuvuotena syystakki, sadetakki, toppatakki ja tossut. Sama aikuisena. Itse olen näissä vähän hifistellyt ja ostanut useamman vaatekerran eri tilanteita varten, esim. metsässä juoksua ja kaupunkikävelyä varten on erilaiset takit. Talven varalle on haalari ja toppatakki. Vaatteet ovat kustantaneet minulle useamman satasen, mutta periaatteessa kevyempi takki ja toppatakki riittäisivät. Ja kun vaatteista huolehtii hyvin, niitä ei tarvitse ostaa kuin sen kerran. Jos pohjavillaa löytyy, ei vaatetta usein tarvita.

Itse olen käyttänyt koiran tarvikkeisiin 2,5 vuoden aikana n. 500 euroa.3. Ruoka ja lisäravinteet 10-100€/kk

En tiedä uskallanko tähän mitään edes kirjoittaa. Koiran ruoka on monille sydämen asia ja netissä olen muutamat "riidat" saanut tämän aiheen parissa aikaiseksi kun mielipiteitä on niin monia.

No, perusruokintahan on koirilla usein koiran omat nappulat. Nappuloita saa citymarketista 20€/15kg ja erikoisliikkeestä 100€/15kg ja kaikkea siltä väliltä. Laaduissa on huomattavia eroja ja allergisilla tai herkkävatsaisilla koirilla ruokakustannukset ovat usein suuremmat. Itse maksan 15kg säkistä tällä hetkellä 59 euroa. Ensimäisen vuoden syötin koiralleni ruokaa joka maksoi 88e/15kg ja vaihdoin sen tähän halvempaan ja hyvin on toiminut. Kokeilin keväällä vielä halvempaa (n.40e/15kg) mutta sen totesin olevan täyttä kuraa ja vaihdoin takaisin nykyiseen, ja sitä en enää heppoisilla perusteilla vaihda.

Nappuloiden lisäksi koiralle voi antaa raakaa lihaa ja erilaisia lisäravinteita. Hyvässä nappulassa pitäisi olla kaikki mitä koira tarvitsee, mutta monet kokee että raakaliha on hyvä lisä nappulan lisäksi, osa antaa pelkkää raakaruokaa. Lihan hinta vaihtelee paljon ja mitä enemmän ostaa sitä halvemmalla sen saa.

Se, kuinka paljon koira syö riippuu koiran aktiivisuudesta ja koosta. Oma koirani on keskikokoinen ja painaa n. 16 kg. 15 kg säkki kestää koirallani n. 1,5-2 kk kun annan sille osittain lisäksi raakaa lihaa. Lihaa ostan n. 10 e/kk ja lisäravinteena annan omega3-öljyä, joka maksaa kuukasitasolla n. 5e. Oman koiran ruokakustannukset ovat n. 50e/kk. Pienen koiran ruokakustannusket voivat olla saman verran puolessa vuodessa. Ruoan lisäksi koirille ostetaan usein herkkuja, luita tai purutikkuja hampaiden hoitoon. Jotkut syöttävät koiralleen myös oman ruoan tähteitä yms. mikä alentaa yleisesti koiran ruokakustannuksia.

Mahdollisuuksia on monia, joten arvioiminen on todella hankalaa!

4. Eläinlääkäri ja terveys (plus vakuutus)

Eläinlääkärikustannukset *ylläripylläri* riippuvat koirasta ja koiran terveydellisestä tilanteesta.

Yleisiä kustannuksia koirilla ovat madotus ja rokotukset. Madotus maksaa n. 15€/v ja rokotukset pentuvuonna n. 100€ ja vuosittain n. 50/v. Kaikki eivät rokota vuosittain kennelyskän varalla, vaan rokottavat n. joka kolmas vuosi 4. rokotteen, joka maksaa 60e/3v.

Muita kustannuksia ovat sairastumiset ja niiden el-käynnit plus lääkkeet. Näitä saattaa joillakin koirilla tulla vuosittain, toisilla ei koskaan. Koiran vakuutus korvaa suunnittelemattomia el-käyntejä aika hyvin vakuutuksesta riippuen. Vakuutuksen hinta taas riippuu koiran terveydentilasta ja rodusta (tyypilliset sairaudet). Oma koirani on perusterve, eikä sillä ole vakuutusta. Äkillisen sairastumisen/onnettomuuden varalla kerään koiralleni omaa "sinking fundia" kuukausittain, jota käytän sitten tarpeen tullen.

Koiran sterilisaatio tai kastraatio maksaa koiran hinnasta riippuen 300-1000€. Tämä ei ole pakollinen toimenpide, mutta suht yleinen. Oma koiran kastraatio maksoi kunnallisella eläinlääkärillä tuon 300e. Nartuilla toimenpide on paljon kalliimpi.5. Harrastukset ja kurssit 0-1000€/v

Koira voi tulla hyvinkin kalliiksi jo keksii sen kanssa maksullisen harrastuksen. Harrastuksia on monia: toko, agility, metsästys, nosework, näyttelyt, ratajuoksu.. lista jatkuu vain. Näistä harrastuksista saa usein maksaa kurssimaksun/jäsenmaksun ja kilpailuista ja näyttelyistä osallistumismaksun. Ja tietenkin autoilusta tulee lisäkustannuksia kun matkustaa kilpailupaikoille.

Itse kävin pentuvuonna pentujen tottelevaisuuskurssilla, joka maksoi 140€/ 8krt. Tämän lisäksi olen käynyt muutaman kerran maastojuoksutreeneissä joita alueen järjestö järjestää kesäkaudella. Nämä treenit ovat maksaneet ei-jäseneltä muutaman euron per kerta.

6. Muut

Muita koiran kuluja mitä keksin, on trimmaus (jos turkki sen vaatii), hoitomaksut matkaa/pitkää työpäivää varten, kouluttajan palkkaaminen, koira-aitauksen rakentaminen ja varusteet autoiluun, esim. verkko/kuljetuskoppi matkantekoa varten.

Itsellä näin "itsenäisenä" (aka sinkkuna) naisena koiran hoitomaksut ovat olleet iso osa koiran kustannuksia. Aikaisemmassa työpaikassa tilanne oli surkuhupaisa, kun työvuoroni olivat aina 14 h eikä lähistöllä ollut perhettä tai ystäviä jotka olisivat voineet jeesata. Jouduin siis palkkaamaan yksityisen koiranhoitajan jolle vein koiran aina työvuorojen ajaksi. Ei mitään herkkua mutta sillä mentiin n. 10 kk.

Nykyään koira osaa onneksi olla yksin normaalin työvuoron ajan, ja minulla on kämppis joka mielellään ulkoiluttaa koiraa tarvittaessa.Ugh. Minä olen puhunut.

Koiraihmiset! Kertokaa jos jotain olennaista jäi puuttumaan, naputtelen tätä yövuorossa joten jotain saattaa hyvinkin unohtua. Ja oletteko samaa mieltä/eri mieltä koiran kustannuksista? Miten teillä on kulunut rahaa koiraan?

Kiitos Pihimies kysymyksestä, tämä oli aika silmiä avaava juttu kirjoittaa ja miettiä.

-Neiti Nuukailija

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, koirani on aika suloinen :D Blogger kyllä alensi laatua aikalailla mutta näillä mennään.

   Poista
 2. Mitkä ovat koiran tulot? Yksi pentue esim 1200 e per pentu 8 pentua. Pentukohtaiset kustannukset (penturuoka, rokotukset, madotukset, ell maksut, rekisteröinti noin 150 e per pentu). Tuotto per pentu 1050 euroa ja 8 pentua, niin tuotto 8400 euroa per pentue. Pari-kolme pentuetta niin tuotto on jo kivat 16800-25200 euroa (ilman että emokoiran kustannuksia laskettu). Eli ei se koira ole pelkästään kustannuksia, voipi päästä aika kivasti plussalle tai +- nollatulokseen ja saa vielä kivat koiranpennut pussattavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en ole koskaan ajatellut ainakaan omaa koiraani tulonlähteenä. Hyvin menestyvää urosta voisi toki käyttää maltillisesti astutukseen, jolloin siitä saisi astutusmaksuja (esim. 100e/pentu tai yksi pentu/ pennun hinta).

   Itse koen koirien kasvatuksen aika vastuulliseksi hommaksi johon ei pitäisi missään nimessä rahankuva silmissä lähteä. Kasvattajan vastuulla on jalostaa terveitä rodun edustajia kysynnän mukaan hyviin koteihin. Jos pentuja enemmänkin "tehtailtaisiin" olisi Suomessa pian samanlainen kulkukoiraongelma kuin monissa muissa maissa. Säät huomioonottaen. Ja jos tarjonta lisääntyy, luulisi hintojenkin kokevan laskun.

   En myöskään usko että ihan noin hyville tuotoille pääsee. Emää pitää hoitaa ja käyttää eläinkääkärillä tiineyden aikana. Myös astutusmaksu uroksen omistajalle vie osan tuotoista. Ja pentujen määrää ei voi etukäteen tietää, joten niitä voi tulla kaksi tai neljä tuon kahdeksan sijaan. Perntujen el-maksut, tarkistukset, tutkimukset, sirutus jne eivät ole ihan ilmaisia. Tarkkaa "matikkaa" en ole tietenkään itse pentujen tuottavuudesta maksanut, mutta useammat hyvät kasvattajat joita tiedän, ovat sanoneet että ei sitä ainakaan rahan takia kannata tehdä.

   Eri asia on sitten pentutehtailijat jotka eivät pentujen terveydestä niin piittaa, vaan vain rahasta. Mutta oikeassa olet siinä, että bisneshän se silloin on, kun pentutehtailijoita niin paljon on.

   Poista
  2. Tosi hyvä vastaus! Oon niin samaa mieltä - noihin kasvatusjuttuihin tulee suhtautua todella vastuullisesti.

   Sitä paitsi kasvattajalle tulee paljon kustannuksia; voi olla että osasta pentuja ei saakaan täyttä hintaa jos tulee jotain terveysongelmia ja verot/alv:itkin tulisi maksaa.

   Poista
 3. Kiitos paljon kirjoituksesta! Itselläni ei ole koiraa, mutta ehkä neljäsosan ajasta meillä on kaverien koiria hoidossa. Tosiaan kustannukset vaihtelevat varmasti valtavasti. Esimerkiksi tuo ruuan hinta on omankin kokemukseni mukaan kaikkea 1€/kg ja 15€/kg väliltä. Tuo laittamasi linkki sivuilleni ohjaa muuten jonkin muun blogistin sivuille. Tämän pitäisi tulla omilleni: http://pihimies.com/feed/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups! Mun moka :/ Unohdin tarkistaa linkin. Nyt korjattu!

   "Lainakoirat" onkin aika käteviä - saa kokea koiran omistamisen ihanuuden suht huokeaan hintaan :D

   Poista
 4. Hyvä teksti! Yhdyn kirjoittamaasi ja summiin. Itsellä isoimpia kulueriä hankintahintojen lisäksi (1000€ kieppeillä) on ollut koiran hampaiden poisto-operaatio ja harrastusmaksut. Nyt en tällä hetkellä/enää harrasta säännöllisesti, joten talvisin koirauimalan maksut ovat ainot tähtitieteellisen korkeat kulut.
  Ensimmäisen koiran nuoruusaikana tuli käytyä erilaisissa tapahtumissa ja kisoissa ja voittoruokia saikin syödä tosi pitkiä aikoja :D..
  Nykyään annan sekä nappularuokaa, että kokkaan itse markettilihoista. Ne ovat aavistuksen ehkä kilohinnaltaan kalliimpia kuin esim. Kennelrehusta. Omassa kaupungissani se vain pysähtyy niin huonoon aikaan, etten ehdi hakemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi hammasoperaatiot on todella kalliita! Ja muutenkin eläinlääkärit voi maksaa mansikoita.

   Pitää vaan toivoa että koira pysyy suhteellisen terveenä.

   Mäkin olen muutamaan otteeseen ostanut -30%lätkällä jauhelihaa mitä olen sitten koiralle antanut. Ja pakkanen on sen verran pieni että en sinne ala säilömään kilokaupalla raakapakasteita ihan vaan koska se olisi edullisempaa. Itselle ei jäisi pakastintilaa sitten ollenkaan.

   Mutta onneksi koirat ovat sen kaiken arvoisia :)

   Poista