maanantai 24. heinäkuuta 2017

Ensimäiset sijoitukset

Eilen napautin Nordnetissä menemään ensimmäiset sijoitukset. Oli aika jännää!

Siellä nyt kahdessa eri rahastossa muhii 50 € per rahasto.

Tavoitteeni on, että niin kauan kun asumiskuvioni ovat epävarmat, laitan sijoituksiin 100 euroa kuukaudessa. Sitten kun asuntoasiat selviävät ja kun tilanne tasaantuu, on tavoitteena laittaa sijoituksiin joka kuukausi vähintään 15% tuloista eli reilu 300 euroa.

Aloitin turvallisesti rahastoista ja tuntui vähän hölmöltä tehdä valintoja näin vähällä tietotaidolla. Pitää siis vihdoin avata pari sijoituskirjaa ja tutustua aiheeseen. Summat ovat vielä todella pieniä joten en ole vielä kovin huolissani osaamattomuudestani.

Mutta kivalta vaikutti homma kaiken kaikkiaan. Nordnet oli heppokäyttöinen ja uskon että hommaan jää nopeasti vähän koukkuun. Kerrankin elämässäni tuntui, että käytin rahaa fiksusti! :D

Nyt on siis 100 euroa sijoituksissa... saa nähdä mikä summa siellä on vuoden päästä!

-Neiti Nuukailija

12 kommenttia:

 1. Siitä se lähtee :)

  VastaaPoista
 2. Siitä se lähtee. Hyvä sijoituskirja on tarpeen aloittaessa. Suurin osa sijoittamisesta onkin filosofiaa ja psykologiaa, vain vähän itse yhtiövalintoja.

  Kerroin tämän jo aiemmin, mutta oma toimintani on "vaihtaa osa palkasta osakkeiksi tilipäivänä". En myy osakkeita, ainoastaan ostan niitä.

  Aiemmin kerroin ajoittamisesta ja sen vaikeudesta. Osa sijoittajista pyrkii ajoittamaan ostoja, odottaen laskupäiviä ja vastaavasti myymään, kun on noussut.

  Hyviä sijoituspäiviä on kuitenkin harvassa. Kun tutkittiin S&P500-indeksiä 30v ajalta, oli se tuottanut 11,3%/vuosi. Jos otettaisiin pois 90 parasta päivää, olisi tuotto ollut 3,3%/vuosi. Yhteensä tuona ajanjaksona oli n. 7500 pörssipäivää. Mutta, aina on niitä, jotka yrittää ajoittamista ja on myönnettävä, että joku on onnistunutkin.

  Tällä hetkellä kurssitaso on todella korkealla, joten on odotettavissa laskua, mutta älä lannistu, jatka toimintaasi häiriöttä, vaikka tulevaisuudessa laskeekin, ne kuuluu toiminnan luonteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ajattelin aloittaa nyt näin varovasti ja ilman liikoja huolia siitä miten kurssit vaihtuu päivittäisellä tasolla. Käyn laittamassa tuon tietyn summan kerran kuukaudessa ja annan olla :D

   Ja tosiaan, reissu kirjastoon on paikoillaan kun pitää sitä ruveta miettimään itsekin minkälaista sijoitusstradegiaa alkaa noudattamaan.

   Kiitos aikaisemmista tsempeistä - niiden avulla minäkin aloitin tämän jo nyt, enkä vasta esim. kun kaikki velat on maksettu jne.

   Poista
 3. Hyvä hyvä. Kuten viisaammat on kertoneet, aloittaminen on ajoittamista tärkeämpää sijoitushommissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tässä asiasta innostuu ihan kunnolla nyt kun vain aloitti. Vaikka tämä niin pienimuotoista kohdallani vielä onkin.

   Poista
 4. Juuri tuo aikaisin aloittaminen on tärkeää. Moni on kiinnostunut sijoittamisesta "sitten joskus". Tuotto kuitenkin jää useimmilta haaveilijoilta saamatta koska aloittamista lykätään, tai ei aloiteta ollenkaan.

  http://4.bp.blogspot.com/-jAHZa-knKaU/VaWqL7ZelBI/AAAAAAAAAco/eBpgGTwdLX0/s1600/Expo30.png

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi grafiikka oli inspiroiva! Kiitos! Kyllä se tästä :)

   Poista
 5. Tärkein blogi, joka mun filosofiaa on kehittänyt, oli Takkirauta-blogia pitänyt nainen, joka harrasti osakesijoittamista. Hänen teksteistään löysi sen punaisen langan - tärkein asia vaurastumisessa on ihmisen luonteessa.

  Osaa laittaa sivuun tuloistaan ja tehdä sen osakkeiden osto-toimenpiteen. Luonteena säästäväisyys ja ehkäpä turvallisuudenhaku, tasaisuus ja pyrkimys jatkuvuuteen.

  Osakkeilla onnistuu menemään myös siihen huonompaan suuntaan, jos on luonteessa tuuliviiren omaisia piirteitä, hetken kiinnostaa asia X, vähän ajan päästä Y, jolloin X:llä ei ole enää mitään väliä:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitin googlettaa tuota blogia mutta se lienee poistettu kokonaan? No, onneksi hyviä sijoitusblogeja löytyy kyllä.

   Tuon takia juuri lähdinkin rahastoihin näin alkuun sijoittamaan. En luota vielä itseeni siinä, että pystyisin jotenkin järkevästi tekemään suoria osakeostoja jollain järkevällä logiikalla.

   Poista
  2. Takkirauta-blogi on poistettu, ilmeisesti sen pitäjä, metallialalla työskentelevä nainen "paljastui" ja henkilöllisyys selvitettiin, siksi se on haudattu.

   Kuitenkin, siinä blogissa oli kirjoituksia menestyksekkäästä sijoittamisesta. Ei mitään osakevinkkejä, vaan filosofiaa, erilaisia esimerkkejä käyttäytymisestä. Juuri se osakkeilla rahan tienaaminen on monesti ihmisen luonteesta kiinni:)

   Poista
 6. Ja vielä eräs huomio. Suomalaisista ihmisistä n. 21% on osakkeita hallussaan, mutta vain 5% suomalaisista tulee osinkoa vuodessa yli 500eur. Josta voidaan päätellä, että n. 5% suomalaisista on osakesalkku, jonka arvo on yli 12 000eur.

  Tästä heittona vielä, että päätellen ylläolevasta - n. 3% suomalaisista varsinaisesti harrastaa (tai suorittaa) osakesäästämistä.

  On harvinainen harrastus ja sen vuoksi tietotaito suomessa on ollut jälkijunassa.

  VastaaPoista