torstai 21. joulukuuta 2017

Vuoden 2018 vuosibudjetti

Hei!

Laadin viime vuoden lopussa vuosibudjetin kuluvalle vuodelle. Tammikuussa meinaan julkaista blogissa miten budjetti piti paikkaansa. Pienenä spoilerina voin sanoa, että ei kovin hyvin.

Viime vuoteen tosin kuului useampi isompi budjettiin vaikuttava asia, joita ei toivottavasti ole luvassa tulevana vuonna (esim lomamatka ja asunnon osto). Lomalle meinaan kyllä mennä, mutta en ilman siihen varautumista :) Toivottavasti vuoden 2018 budjetti olisi hieman paremmin ennakoitavissa ja toteutettavissa.

Tässä olisi vuoden 2018 vuosibudjetti:


Tulot:

Päätyön tulot   26400€
Sivutyön tulot   1200€

yht. 27600€


Menot:

Lainalyhennys   4836€
Lainaturva   149,28€
Sähkö   1270€
Vesi   300€
Jätemaksut   331€
Kiinteistövero   168€
Kiinteistövakuutus   120€
Vakuutukset (koti&auto)   483€
Ajoneuvovero   274€
Auton kulut   300€
Bensa   1800€
Työttömyyskassa 100€
Opintolaina   1871,14€
Puhelinliittymä   216€
Netti   240€
Ruoka   2400€
Koiranruoka   300€
Koiran muu   700€
Oma raha   960€
Ravintola   600€
Satunnaiset    600€
Terveyskulut    400€
Harrastusraha    240€
Kodin tarvikkeet   600€
Vaatteet   600€
Loma   1500€

yht. 21358,42€

Näiden laskujen mukaan minulle pitäisi jäädä vielä reilu 6000€ vuoden aikana tuleviin yllättäviin menoihin tai budjetin ylityksiin. Ja tietenkin puskurin ja muiden säästökohteiden kartuttamiseen sekä sijoittamiseen.

Kuten tuloista saattaa huomata, olen varautunut sivutulojen huomattavaan vähenemiseen. Vertailuna tämän vuoden tulot sivutyöstä oli 2838€ 40% veroprosentilla. Olen nyt jo loppuvuodesta vähentänyt keikkahommia aika paljon, eli toisi sanoen en ole aina ottanut keikkaa vastaan vaikka olisinkin vapaapäivällä. Huomasin että vapaa-aika oli todella kortilla ja lopulta pelkkä töissä asuminen ei ollut tuon rahan arvoista. Rahaa kun jäi käteen sivutyöstä vain puolet vähennyksien jälkeen. Huomasin myös väsyväni liikaa ja ne "harvat" vapaapäivät saattoivat mennä vain lepäilyyn ja töistä palautumiiseen. Ei hyvä. Mutta harvakseltaan siellä on ihan mukava käydä.

Tuloja on tällaisessa lisäperusteisessa työssä vaikea arvioida. Olen saamassa ensi vuonna palkankorotuksen ja sen vaikutus kokonaispalkkaan on vielä tuntematon. Toisaalta roolimuutoksen myötä saattaa muut lisärikkaat vuorot vähentyä - saa nähdä.

Menoihin olen pyrkinyt laittamaan realistisia numeroita ja mahdollisimman kattavasti. Kovin simppeliltä näyttää kun asiat kokoaan noin kategorioihin, mutta onkohan todellisuus vähän monimutkaisempaa? Saa nähdä.

Uusina kategorioina viime vuoteen verrattuna on tullut terveyskulut, vaatteet, harrastukset ja loma. Näitä jouduin kyllä viime vuoden budjettiin lisäämään. Näitä oli myös ehkä kaikkein vaikein arvioida. Terveyskulut ovat lähinnä hammaslääkärimaksuja: luvassa on viisareiden poistoa yms.

Tältä näyttää minun uusi vuosi. Oletteko te lukijat pohtineet jo vuoden 2018 talouden tavoitteita?

-Neiti Nuukalija

2 kommenttia:

 1. Olen seurannut kulutustani hyvin tarkkaan jo kolme kokonaista vuotta. Vielä pitää siis yhteenveto tästä vuodesta tehdä.
  Tuloni ja menoni ovat pysyneet suunnilleen siinä mitä olen ajatellutkin. Olen aina tehnyt budjetin,jota olen pyrkinyt muokkaamaan edellisen vuoden perusteella paremmaksi. Koskaan en tosin ole pysynyt ihan suunnitelmassa, mutta sinnepäin.

  Ensi vuonna saattaa tulla asunnonosto eteen, joten siihen tai mahdollisiin remontteihin olisi hyvä alkaa varautua jo etukäteen, niin ei budjetti heitä ihan häränpyllyä.

  VastaaPoista
 2. Kolme vuotta! Hieno saavutus. Itse olen kirjannut tarkkaan menoni vasta reilun vuoden verran ja tuntuu että opin koko ajan enemmän omasta kulutuksestani ja ylipäätänsä kaikista menoista mitä voi elämässä tulla vastaan.

  Vaikeinta on aina budjetoida asioita joita ei ole kokenut, kuten asunnonosto ja asumismuodon vaihtumisen tuomat kulut. Mutta onneksi budjetointi on niin mukavaa! :)

  VastaaPoista