keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Uusi tapa budjetoida

 Olen budjetoinut kaikki menoni syksystä 2016 lähtien aikalailla samalla tavalla excel-taulukon avulla. Olen tottunut nollabudjettiin, eli siihen, että suunnittelen jokaiselle eurolle jonka sinä kuuna tienaan paikan mihin mennä, oli se sitten lasku, ruokakauppa tai säästökohde. Jos ja kun muutoksia tulee, niin niitä pystyy kyllä joustavasti muokkailemaan budjettiin. 

Kuukausittaiset budjettipohjat luon hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta, ja niihin on merkattu kaikki tiedossa olevat menot vuodelta. Ennen kuun vaihdetta tarkistan että seuraavan kuun menot näyttää järkeviltä ja teen viime hetken muutoksia, mutta pääsääntöisesti summat ja kategoriat budjetissa pysyy samana. Tällä samalla kaavalla olen budjetoinut reilu neljä vuotta.

Tänä vuonna kokeilen jotain uutta. Pysyttäydyn nollabudjetissa, koska tiedän mihin tavoitteisiin koitan päästä tänä vuonna, eli kaikille euroille löytyy kyllä tarkoitus. Suurin muutos tuli ajatukseen budjetin menokategorioiden takana ja menojen prosenttiosuuksiin näissä kategorioissa. Sen sijaan, että ajattelen menoja yksittäisten laskujen kautta, kuten aikasemmin olen budjetoinut, seuraankin menoja isompien kategorioiden kautta. 

Tänä vuonna budjettini koostuu näistä pääkategorioista:

- Puskuri/sijoitukset/säästötavoitteet - mikä/mitkä sattuu sen kuun tavoitteet olemaan

- Asuminen (lainaerät ja kaikki asumisen menot, kuten sähkö, vesi, puhelin, netti, jäte, vakuutus jne maksut)

- Ruoka (ruokakauppa, elintarvikkeet, päivittäistavarat ja ravintolamenot)

- Auto (polttoaine, huollot, vakuutukset, verot jne)

- Oma raha (vaatteet, huvi, harrastukset, lahjat, kaikki muu ei-pakollinen)

- Koira (ruoka, rokotukset, hankinnat, hoitokulut)

- Antaminen (hyväntekeväisyys, muu antaminen)


Ja prosenttiosuudet näille on seuraavat:

Puskuri/Sijoitukset/Säästötavoitteet 31-36%

Asuminen 25%

Ruoka 10%

Auto 10%

Oma raha 11%

Koira 3%

Antaminen 5-10%

Tämä tarkoittaa sitä, että kun saan tietää palkkani seuraavalle kuulle, lasken noi ylläolevat prosenttiosuudet ja niillä mennään. Nuo kategoriat toimivat myös sinking fundeina, eli minipuskureina noille kategorioille. Kaikki ylimääräinen joka kuun lopussa jää, menee sen kategorian "vararahastoon" ja sieltä voi tarvittaessa ottaa käyttöön rahoja sellaisena kuukautena kun on tarvis. Jos rahaa alkaa kertymään liikaa vararahastoon siirrän niitä puskuriin tai sijoituksiin fiiliksen mukaan.

Prosenttiosuudet on aika realistiset omiin menoihin. Autoon saattaa mennä enemmän jos sattuu jokin autossa särkymään. Mutta sitä varten on peruspuskuri. Varsinainen budjetti ei hirveästi ulkomuodoltaan muuttunut, sillä kaikki laskut on tietenkin merkitty erikseen selkeyden vuoksi. Nämä prosenttiosuudet heiluu lähinnä taustalla ja eräänlaisena kokeiluna nyt ainakin alkuun. Prosenttiosuuksia haluan vielä hioa ja päästä itselleni parhaaseen kulutus versus sijoitus/säästö suhteeseen. Mielenkiintoista on myös seurata vuoden päästä pääsinkö näihin prosentteihin myös koko vuoden kulutuksessa.

- Neiti Nuukailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti