tiistai 17. huhtikuuta 2018

Talouden bullet journal

Aloitin viime vuonna uuden harrastuksen nimeltään bullet journal. Se on muistikirja joka toimii minulla kalenterina, elämän järjestelijänä, elämänhallinnan työkaluna jne. Jos aihe kiinnostaa enemmänkin niin suosittelen katsomaan aiheesta youtube-videoita.

Tänä vuonna olen ottanut bujoon mukaan taloudenhallinan puolen. Rakastan excel-budjettiani yli kaiken, mutta se ei seuraa tiettyjä asioita tarpeeksi visuaalisesti tai pitkällä tähtäimellä. Sen takia olen laatinut bujooni tietyt seurantasivut talousasioille.

Jos käsin budjetin kirjaaminen ei olisi niin työlästä (kaikki pitää laskea itse) niin pitäisin budjettinikin varmaan bujossa. Mutta koska hifistelen budjetin kanssa niin huolella, pitäydyn edelleen taulukossa joka laskee prosentit mulle suoraan oikeaan sarakkeeseen.

Tässä olisi mun bujosta taloudenhallintaan liittyviä sivuja:






Klikkamalla isommaksi! (nimet ja yritystiedot sutattu)

Kaikista hyödyllisemmäksi on osoittautunut laskujen vuosibudjetti. Eli tuo ensimäinen kuva mihin olen laittanut kaikki "isommat" eli ei kuukausittaiset laskut. Tänä vuonna laskuja on enemmän kun esim. autovero ja vakuutukset ovat tulleet useammassa erässä mutta jatkossa ne tulee vain kerran vuodessa.

Näiden laskujen perusteella kasaan laskutililleni "sinking fund" tyylisesti rahaa näitä laskuja varten. Näin olen osannut myös laskea kuinka paljon minun pitää minäkin kuukautena sinne laittaa.

Tämän lisäksi olen tehnyt tuon laskukuukausinäkymän jossa näkyy milloin mikäkin kuukausittainen lasku tulee. Tuo jäi tosin käyttämättä sillä laskuja tulee aika vähän ja nekin olen ohjelmoinut jo aikalailla maksuun heti kuun vaihteeseen.

Veden ja sähkön kulutusta seuraan ihan vain mielenkiinnosta kun kyseessä on ensimäinen vuosi uudessa sähkölämmitteisessä kodissani.
No spend-seurannat tulivat tämän meneillä olevan no spend haasteeni myötä.

Sitten olen piirtänyt visuaaliset trackerit velkojen maksusta, esimerkkinä nuo asuntolainat. Aika heikolta näyttää noin ison velan kanssa mutta esim. kokonaisvelkatracker on jo aika hyvällä mallilla!

Näiden lisäsi seuraan sijoitussalkkuni etenemistä kuukaustasolla sekä Dave Ramsey askeleiden etenemistä ja tavoiteaikataulua. Sekä tietysti palkalle ja lisille on omat taulutkot.

Sellaiselta näyttää mun bujo. Kamalan huonolaatuisiksi tämä blogger noi mun kuvat muutti, mutta toivottavasti niistä saa selvää.

Harrastaako kukaan muu bujoilua?

-Neiti Nuukailija

14 kommenttia:

  1. tää on ihana! Mistä noita bulletjournaleita saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bujot on ihania :) Noita pisteellisiä muistikirjoja saa ihan esim. suomalaisesta tai jostain prismoistakin saattaa saada. Mutta ihan mihin tahansa vihkoon voi vastaavia tehdä.

      Poista
  2. Minä! Valitettavasti en ole löytänyt noita bujoja Suomesta niin olen tehnyt oman. Mun budjetti on bujossa ja piirsin myös oman kk-näkymän, jossa seuraan no-spend-päiviä. Olen niin koukussa :D Haluaisin sellaisen Erin Condren budjettikalenterin, mutta postitus Suomeen on aika hintava niin en ole raaskinut. Alussa tein myös viikkosuunnitelman, mutta nyt mulla on vain budjetti, kk-näkymä ja talouteni lukujen seuranta. Noi sinking fundsit pitäisi lisätä, mutta mulla ei niitä vielä ole niin en ole vielä niitä listannut. Tää on niin siistii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli pitkään ihan vain viivallinen vihko mitä käytin. Sitten halusin hifistellä ja ostin ton pisteellisen muistikirjan. Niitä saa kyllä ihan esim. suomalaisesta jos joskus sullekin tulee hifistelyfiilis :)

      Poista
  3. Kiitos vinkeistä!

    Rakastan muistikirjoja, listoja ja muuta semmoista, joten sain tästä ideoita, mitä lisätä säästöbujoon.

    VastaaPoista
  4. Minäkin kiitän vinkeistä!
    Uusi inspiraatio tuli bujoon näistä kuvista!


    Minulla käytössä on Nuuna ja tykkään siitä kyllä kovasti. Välillä jaksan tehdä nättiä jälkeä ja välillä mennään vaan kuulakärkikynällä sutta ja sekundaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin toi on juurikin L-koon Nuuna ja olen ihan rakastunut. Ja muutenkin käden jälki on muuttunut ajan kanssa aika paljon. Välillä hienommin välillä ei niin hienosti. :)

      Poista
  5. Aivan ihana! Mähän en ole mikään askartelija, mutta tästä inspiroituneena päädyin googlailemaan erilaisia valmiita budjettikalentereita/kirjoja, jos sellaista täyttelisi taulukoiden lisäksi. Päädyin lopulta tilaamaan itselleni ja aikuisille lapsilleni omansa ja kylkeen tarttui pari aiheeseen liittyvää kirjaa ja loppulaskuksi tulikin sitten 45 €. Vanha kunnon shoppailija taas nosti päätään 😄 Sen verran tulin katumapäälle, että kirjan kävin perumassa vielä ennen kuin tilaus oli käsitelty, koitan pitää kiinni kirja per kk päätöksestäni. No nämä meni budjetin muut osioon, täytyy vaan harkita loppukuun ostokset vähän tarkemmin 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä lipsahtaa :D Mutta olen itsekin antanut itselleni siimaa tällaisissa "järkevissä" ostoksissa eli omaan harrastukseen liittyvissä. Kunhan ei lähde homma käsistä ;)

      Poista
  6. Onpa makee! Mullakin tuo rasti ruutuun systeemi aina on maksanut lainasta yhden lyhennyksen/muun määritteleäni summan. Lisäksi sivutöille olen merkannut oman rasti ruutuun systeemin, ruutu per vuoro, tavoite olisi väh. 8 vuoroa kuussa joka taas johtaa tiettyihin tavoitteisiin. Kiva huomata että meitä on muitakin tällaisia systeemejä käyttäviä :)
    https://voikonainenymmartaarahasta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tällaiset visuaaliset trackerit ovat todella motivoivia! Kiva että muillakin on näitä ja on todettu toimiviksi.

      Pitää tulla vastavierailulle :)

      Poista
  7. Hurahdin samantien ku luin tän postauksen. Nyt löytyy oma alkeellinen bujo. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee :) Tämä on hyvä harrastus mihin hurahtaa! Elämänhallintaan ja taloudenhallintaan oiva väline !

      Poista